Kongeågrænsen før Genforeningen (foto: Det Kongelige Bibliotek)

Kongeågrænsen før Genforeningen (foto: Det Kongelige Bibliotek)

 

Sønderjyllands genforening og folkenes selvbestemmelse

Genforeningen 1920 satte punktum for årtiers national strid, da man simpelthen delte Slesvig midtover langs nutidens dansk-tyske grænse. René Karpantschof fortæller delingstankens historie med krig og tragedie, som kunne være undgået.

I 1920 spurgte man endelig slesvigerne selv, om de ville høre til Danmark eller til Tyskland. Den løsning var faktisk blevet foreslået fra både dansk og tysk side lige siden 1840erne. Men hver gang gik det galt, så i stedet udkæmpede man to blodige krige.

Til foredraget hører man, hvordan begge sider til det sidste søgte at undgå krigen i 1848, og hvordan Danmark i 1864 var tæt på en fordelagtig grænsedeling, men tabte alt. Man hører også, hvordan det princip om folkenes selvbestemmelsesret, der lå til grund for 1920-løsningen, blev fremført af en fredsbevægelse, der nu er glemt, men som dengang havde stor tilslutning fra krigstrætte danske bønder og arbejdere.

Foredraget giver eksempler på sønderjyske tragedier med familiebånd og venskaber, der brutalt rives over. Det var en indviklet strid mellem den danske konges undersåtter, hvor mange sønderjyder længe foretrak et dansk-tysk blandingssamfund, indtil den moderne danskhed fik folk til at vælge side. Nationaldigteren Grundtvig svingede f.eks. mellem sin opfordring til ”i Slesvig at slå så mange tyskere ihjel som muligt” og sin accept af det udbredte slesvigske ønske om at forblive ”halvdansk og halvtysk.”

I dag taler grænselandets danske og tyske mindretal for en fædrelandskærlighed uden nationalhad – og kan vi ikke alle lære af det?

René Karpantschof er cand.mag. i historie, ph.d. i sociologi og tidligere forsker og underviser på Københavns Universitet. Han er nu selvstændig fagbogsforfatter og en populær foredragsholder. Foredraget bygger på hans De stridbare danskere, der fik en 3. plads i Årets Historiske Bog 2019, og på hans virke som konsulent for DR-serien Grænseland.

_____________________

Læs eventuelt Karpantschofs genforeningsartikel: “Skyd ikke! Det er min bror!” Artiklen fortæller om Treårskrigen 1848-50 som en rigtig borgerkrig, hvor dansktalende Jensen, Hansen, Nielsen og Petersen kæmpede på den ‘tyske’ side!